GENİZETİ VE BADEMCİK

GENİZETİ VE BADEMCİK

Geniz eti nedir? Hangi rahatsızlıklara sebep olur?

Genizeti burun deliklerimizin en arkasında ağzımızı açtığımız zaman damağın arka bölgesindeki her çocukta olan bir dokudur.

Genizeti ne zaman problem haline gelir?
Genizeti normalden çok büyük olduğu zaman veya çok sık iltihaplanma söz konusu olduğu zaman  iltihabi bir genizeti olduğu zaman bizim için sorun haline gelmektedir.En sık karşımıza gelen belirtisi anormal miktarda büyüdüğü zaman çocuğun burundan nefes almasını engellemesidir. Çocukta ciddi manada burun tıkanıklığı , geçmeyen nezle gripler , kulağa giden östaki borusu ağzını tıkadığı için tekrarlayan orta kulak iltihaplarına sebep olmaktadır.Çocuğun nefes almasının kesinlikle ameliyat ile düzeltilmesi gerekmektedir. Eğer çocukta genizeti var ve çocuk hasta olmadığı halde horluyor ise bu sorun mutlak suretle ameliyat olması gerekir.

blank

Genizeti hangi rahatsızlıklara sebep olur?
Genizeti çocuklarda burun tıkanıklığı , burun akıntısı , geniz akıntısı,orta kulakta iltihap dediğimiz problemlere sebep olur.

Büyüyünce kaybolacak genizeti için neden ameliyat yapılıyor?
Hastalar büyüdüğü zaman kaybolacak birşey için neden ameliyat yapıyoruz diye sorar eğer çocukluk döneminde bu tarz şikayeti olan çocuklar ameliyat ile tedavi edilmez ise  burun tıkanıklığının yapmış olduğu diğer zararlardan dolayı yetişkin çağda orta kulaktaki iltihaptan dolayı çocukta sağırlık meydana gelmiş , kronik sinüzit gelmiş  , devamlı ağzı açık uyduğu için bademcikler büyüme , ağız yapısı ve diş yapısında bozulma gibi diğer problemlere sebep olmaktadır.

Orta kulak iltihabı nasıl tedavi edilir?
Orta kulak itihapları bir enfeksiyon sonucunda akut olarak kulak ağrısı , kulakta duyma kaybı , kulak akınsıtı gibi şikayetler ile karşımıza gelmektedir.Akut ve genelde çocuklarda oluşan Nezle grip sonrası burun iltihabının orta kulağa geçmesindendolayı oluşan durumlar ilaç tedavisi ile düzeltilebilmektedir.Antibiyotik , ağrı kesici , balgam sökücüler iaçlar ile düzeltilmektedir.

Tekrarlayan orta kulak iltihabı tedavi edilmezse ne olur?
Orta kulak itihapları tedavi edilmez ise kronik orta kulak iltihabı ile karşımıza gelmektedir.Kronik kulak iltihabı kulak zarının delinmesi , tekrarlayan kulak akıntıları  , duyma kaybı gibi belirtiler.Tekrarlayan kulak iltihabı ilaç tedavisine ve yapılan timpanogram testlerine rağmen düzelmezse kişide duyma duyma kaybına sebep olmuş demektir. Bu durumda kulaktaki sıvının ameliyatla alınması gerekir. Alınan sıvı yapışkan (glue-air) gelirse kulak zarına ventilasyon tüpü takılır. Eğer su gibi gelirse tüp takılmaz. Takılan tüplerin en 6 ay kulakta kalıp orta kulağın havalanmasını arzu ederiz. Bu süre zarfında kulağa su kaçırılmaması ve nezle grip sırasında burun çekme işlemini yapmamasını isteriz. 6 aydan sonra genelde kulak tüpleri kendiliğinden düşer.Kendiliğinden düşmeyen tüpler bir yılın sonunda muayenehane ortamında kulak kirini alır gibi çıkarılır.

blank

Çocuklarda tekrarlayan bademcik iltihabı nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda tekrarlayan bademcik iltihaplarında öncelikle buna sebep olan problemler var ise allerji gibi , immun yetmezlik gibi , enfeksiyon almaya meyilli ortamlar söz konusu ise önce koruma yollarına gidilmeye çalışılır. Alerji tedavisi , diş çürüğü tedavisi veya ilaç ile düzeltilmeye çalışılır. Çocuklarda yılda en az 4/5 kez bademcik iltihabı geçiriyor ise ve son 3 yıl içerisinde de 4/5 kez bademcik iltihabı geçiriyor ise biz bademciklerin cerrahi ile alınmasını öneriyoruz. Diğer bir durum çocuk iltihap geçirmiyor ve ciddi manada bir horlama söz konusu, çocuk nefes alamıyor ise muayene esnasında bademciklerin birbirine değecek kadar büyük olduğunu görüyorsak bizim için kesin ameliyat sebebidir.

Çocuklarda horlamaya sebep olan bademcik nasıl tedavi edilir?
Sık tekrarlayan bademcik iltihabından ziyade eğer nefes almayı engelleyecek kadar tıkayıcı tarzda bir bademcik büyüklüğü var ise biz hastalara bademciği ameliyat etmemiz gerekiyor diyoruz. Hasta yakınları çocuğunun hasta olmadığını neden bademciğin ameliyata ihtiyacı olduğunu sorduklarında ise cevap olarak çocuğun nefes almasını engellediği için diyoruz.

Eskiden bu tip durumlarda bademcikler çocuk nefes alsın diye komple alınırdı.Ancak ergenliğe kadar vücudun savunma sistemini sağlıyan 12 dokudan biri olduğu için bademcikleri gereksiz yere almak istemiyoruz. Bunun yerine: RADYOFREKANSLA BADEMCİKLERİ KÜÇÜLTEREK  fonksiyonunun devam etmesine zarar vermeden fakat tıkayıcı özelliğini ortadan kaldırarak tedavi etmekteyiz. Diğer klasik bademcik alma ameliyatına göre nerdeyse ağrı yok , ameliyat süresi daha kısa , ameliyatta kanama söz konusu değil ve ameliyat sonrası iyileşme çok daha hızlı olmaktadır.

Genzieti ameliyatında hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
Klasik ameliyatlara göre daha farklı yöntemler kullanmaktayız. Normalde genizeti ağızdan kazınarak çıkarılır. ameliyat sonrası kalıntı kalıp kalmadığı net olarak görülemez. Travmatik bir işlemdir.bizim uyguladığımız işlem ise:

ENDOSKOPİK SHAVER: Burundan endoskop ile girip görerek, shaver denilen alet ile de en ufak bir genizeti parçası bırakmadan ikinci bir ameliyata gerek kalmayacak şekilde işlemi başarılı bir şekilde yapabilmekteyiz.Yaptımızı işlemi görerek yaptığımız için tekrarlama görülmez. Sadece genizeti dokusuna müdhale edildiği için diğer sağlam dokulara (östaki ve genizdeki normal mukoza) zarar verilmemektedir.

blank